În perioadele 09/06/2023-03/07/2023, respectiv 7/07/2023-31/07/2023, 28 de elevi din  cadrul Liceului Tehnologic ,, Goga Ionescu,, din Titu, clasele a X -a  și a XI-a liceu, profilul Servicii, Domeniul pregătirii de bază Turism și alimentație, specializările Tehnician în gastronomie, respectiv  Organizator banqueting, și profesională, profil Servicii, Domeniul pregătirii de bază Turism și alimentație, calificările  Bucătar,  respectiv  Cofetar-patiser, au  participat la stagii de pregătire practică în Granada, Spania,  în cadrul proiectului Erasmus+

Parteneriat european pentru dobândirea de abilități practice și competențe cheie în domeniul alimentației publice”.

Organizaţia de primire a fost MEP Granada, Spania. Pe parcursul celor trei săptămâni, elevii  au efectuat  stagii de pregătire practică de specialitate, în companii de profil : Casa Braulio, La Niña Valenciana și Caffetería La Riffeña, sub îndrumarea tutorilor desemnaţi. Promovând cooperarea transnaţională, proiectul a oferit o dimensiune internațională formării profesionale  prin desfăşurarea de stagii de practică în companii de profil din Granada, Spania, cu scopul dobândirii de competenţe profesionale şi personale necesare practicării cu succes a viitoarei meserii. Elevii stagiari au dobândit cunoştințe, competenţe şi abilităţi specifice domeniului lor de calificare, de asemenea, au avut ocazia să-și îmbunătăţească competenţele personale, sociale, interculturale, lingvistice și  conturarea unui profil de învăţare european. Mobilitatea a fost o modalitate eficientă de completare a pregătirii teoretice, realizate în şcoală, cu o pregătire practică adaptată noilor cerințe ale pieței muncii, la standarde europene. Stagiul de formare profesională desfăşurat în străinătate este recunoscut şi validat prin certificatele Europass Mobility,  care contribuie la formare unor portofolii solide ale viitorilor absolvenţi, apreciate pe piaţa europeană a muncii.

În weekend-uri, participanţii au avut ocazia de a descoperi Comunitatea Andaluziană, o regiune frumoasă din sudul Spaniei, care cuprinde provinciile: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jáen, Málaga și Sevilla. 

Granada  considerata una dintre perlele Spaniei, unul din orasele  spaniole cele mai vizitate de turistii din lumea intreaga si fosta capitala maură a Andaluziei,  ne-a oferit minunatul si unicul Palat Alhambra, cunoscut in lumea intreagă. Orasul este situat la picioarele muntilor Sierra Nevada. Piscul cel mai inalt,”Mulhacén” atinge 3478 metri.

Pe de alta parte Granada este aproape si de Marea Mediterana, cu plaje de vis.

Regiunea are minunate  localități de coastă dar şi porturi fermecătoare de pescuit. Este una dintre cele mai fertile zone agricole din bazinul mediteranean. În această minunată zonă se cultivă portocalul, migdalul, avocado şi măslinul.

 Participanţii  din cadrul proiectului au putut admira obiectivele turistice din Granada: Plaza Albert Einstein, Muzeul Alhambra, Jardines del Generalife, cartierul Albaicin, au vizitat Muzeul de Științe și  Biodom din Granada şi  oraşele: Torremollinos, Salobrena, Nerja, Sevilla, Malaga și Cordoba.

            Descoperirea, entuziasmul și fericirea participanților au fost la cote maxime exprimate prin mărturiile acestora.  Scopul acestei activități a fost acela de a sprijini și dezvolta competențe cheie cum ar fi: angajamentul civic, lucrul în echipă, spiritul antreprenorial și dezvoltarea gradului de conștientizare a valorilor patrimoniului cultural al țării gazdă.

La nivelul instituţiei noastre, această mobilitate a însemnat continuarea colaborării  cu companii europene din domeniul industriei alimentare si alimenţiei publice,  dar și noi oportunităţi de dezvoltare profesională.  Aceste domenii au nevoie de profesionişti, care să ofere expertiză şi calitate în  prestarea serviciilor. În acest sens, organizaţia noastră  a asigurat o pregătire practică complexă pentru viitorii specialişti din aceste domenii de formare profesională.

Autori,

Coordonator proiect, prof. Radu Doina Antoneta

                             Responsabil  implementare proiect,  prof. Achim Mihaela Nicoleta