Joi, 26 septembrie 2024, la Biblioteca Orășenească Titu, din strada Cuza Vodă, numărul 51, Titu Târg, a avut loc proiecția filmului documentar „Între Revoluții”, de Vlad Petri: Maria și Zahra s-au întâlnit la universitatea de medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, situația societăților trecute prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată. Realizat în întregime din materiale de arhivă, majoritatea dintre ele necunoscute până acum, filmul reprezintă o poveste despre prietenie feminină, speranță și utopie.
Proiecția a fost organizată de Asociația
One World Romania în cadrul Proiectului
Cultural Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, având ca parteneri:Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman.
În paralel cu proiecția filmului „Între Revoluții”, am organizat un atelier interactiv de educație media, oferind publicului oportunitatea de a înțelege mai bine ce înseamnă un film documentar despre drepturile omului. Atelierul a explorat rolul filmului, a scos în evidență probleme importante, a abordat subiecte sensibile, dar și modul în care realizatorii au reușit să facă acest lucru prin tehnici cinematografice.
Atelierul a fost organizat cu sprijinul doamnei Nicoleta Fotiade, expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale, care în ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa.De asemenea a predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor de învățare. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society
(mediawise.ro),
co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education) cu sediul la Bruxelles. Nicoleta a studiat Jurnalism și a terminat Master of Arts în Comunicare la Universitatea Westminster din Londra.
În cadrul evenimentului au participat cadre didactice precum: doamnele învățătoare Carmen Coman și Zinaida Păiși de la Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu „, domnișoara Magdalena Nițu de la Liceul Teoretic „Iancu C.Vissarion „, doamna învățătoare Manuela Dumitrescu de la Școala Gimnazială Nr.2 Titu Târg, doamnele educatoare: Daniela Stan – consilier local, Sineta Găgeanu și Daniela Stanciu, domnul profesor Dumitru Badea fost deputat, doamna Gheorghița Sandu-referent cultural la Casa de Cultură.
Evenimentului s-a alăturat doamna profesor Gabriela Chițu-viceprimar al orașului Titu.
Mulțumiri Asociației One World Romania, Mediawise Society, în special doamnei Nicoleta Fotiade!
De asemenea, mulțumiri pentru oportunitate, domnului metodist Vlăduț Andreescu de la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu „- manager Europe Direct Târgoviște și domnișoarei prof.univ.dr. Agnes Terezia Erich – manager Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu ” Dâmbovița !
Bibliotecar formator,
Nicoleta Liliana Grigorescu
Comments by admin