DRAPELUL – simbolul național al românilor de pretutindeni

,,Dragostea și respectul față de drapel s-au consolidat de-a lungul istoriei cu sentimente morale dintre cele mai trainice și înălțătoare. În drapel, oamenii s-au obișnuit să vadă simbolul a tot ce are mai bun un popor, sinteza valorilor sale perene.” – Colonel (retr.) Gheorghe Șerban.

Ca simbol național – DRAPELUL – ne reamintește de legământul înaintașilor noștri de a construi o Românie modernă și de a transmite din generație în generație dragostea pentru tot ceea ce reprezintă: glie, neam, tradiție.

Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia.

Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor dar, deoarece până la începutul secolului XIX, conștiința de a forma un neam nu exista decât la câțiva cărturari precum Grigore Ureche, ele nu erau folosite pentru a îi identifica specific pe români, iar steagurile țărilor românești, până în al doilea deceniu al secolului XIX, erau cele moștenite din Evul mediu, cu o simbolistică heraldică fără legături cu ideea modernă de „națiune”.

Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: „Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)”.

Constituția României, prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 . Cu această ocazie, astăzi 25 iunie 2021, Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu, au organizat în avans la Casa de Cultură Titu -Târg, evenimentul cu tema: Drapelul – simbolul național al românilor de pretutindeni, ce a cuprins următoarele activități: realizarea de stegulețe, recital de poezie patriotică, recital muzical.

La eveniment au fost prezenți: doamna viceprimar Chițu Gabriela, doamnele referent cultural : Sandu Gheorghița și Dincă Irinei, domnul Florescu Mihai – Serviciu Cultură și Sport, copiii, părinți, bunici și cadre didactice. Copiii participanți în cadrul evenimentului, au fost premiați cu: tricouri, stegulețe și baloane.

Activitatea s-a finalizat în fața Monumentului Eroilor Căzuți în Primul Război Mondial, de la Casa de Cultură TituTârg, cu o horă și un zbor al baloanelor tricolore. Bibliotecar Responsabil, Grigorescu Nicoleta Liliana – formator