Ziua Universală a Iei și Sânzienele, sărbătorite altfel la Titu

Ia, ca piesă vestimentară de referință în cultura și în civilizația românească, este un purtător de amprente, o carte de identitate. Veșmântul acesta seamănă cu o scriitură, seamănă cu o pictură de bună calitate, pentru că ia are puterea de a te fascina, pentru că e originală, e nemaiîntâlnită, e stranie până la un punct, pentru că e altfel decât știe toată lumea.  – Doina Işfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Ia tradițională românească este celebrată în România și în orice colț al lumii s-ar afla, la data de 24 iunie. De asemenea în această zi de 24 iunie, sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica, ce își au originea într-un  străvechi cult solar, fiind asociate cu zânele bune.

Asfel, cu această ocazia, Biblioteca Orășenească Titu – punct de informare europeană, găzduiește astăzi, 24 iunie 2020, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Universale a Iei și Sânzienelor – Expoziția de pictură, realizată de copii și tineri cu participare internațională „Povestiri Balcanice – de la mozaic la vitraliu”.

  Expoziția a fost pusă la dispoziție de către Asociația DAR Developement, având ca parteneri Asociația românilor din Salonic, Grecia; Cercul de pictură Coloria din Satu Mare, prof. Cristina Gloria Oprioșa; Atelier PatriciaStangaIusztin, Timisoara – coord. Patricia StangaIusztin ,SC FILON COM SRL , Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu.

 La eveniment, au participat copiii din orașul Titu, ale căror lucrări au fost premiate din partea Asociației DAR Developement cu diplome de participare, faimoșii coderi din cadrul Clubului de Programare Titanii CODE Kids Titu și tinere din cadrul Clubului Digital Youth andtheLibrary – Coliblite Titu.

    Activitatea a continuat cu o serie de ședințe foto dedicate sărbătoriri Iei dar și Sânzienelor.

                                                        Bibliotecar – Biblioteca Orășenească Titu

                                                       Grigorescu Nicoleta Liliana – prof. documentarist