Finalul întâlnirii s-a concretizat într-un ghid de bune practici cu referire la reducerea amprentei de carbon pe care fiecare dintre noi o lăsăm asupra mediului în care trăim.

N.B. Amprenta de carbon este efectul pe care fiecare persoană îl are asupra climei calculate prin cantitatea de gaze cu efect de seră pe care le produce, măsurată în tone de bioxid de carbon/an.

Cu titlu informativ:

Câteva sfaturi, la îndemâna oricui, pentru a diminua efectele negative pe care le producem asupra mediului :

1. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie!

2. Foloseşte pe cât posibil lumina naturală! Evită să laşi lumina aprisă atunci când nu stai într-o încăpere!

3. Încearcă să refoloseşti apa neutilizată:poţi uda florile . Opreşte robinetul când îţi faci toaleta zilnică: un robinet lăsat să curgă poate irosi 6 litri de apă pe minut!

4. Cumpăraţi produse care necesită minim de ambalaj!

5. Donaţi lucrurile pe care nu le mai folosiţi!

Toate aceste idei aparţin elevilor participanţi la proiect.

Impresia generală pe care activităţile acestei mobilităţi a lăsat-o asupra tuturor participanţilor a fost foarte bine sintetizată în mesajul pe care coordonatorul proiectului, prof. Joachim Stolzenberg din Germania ni l-a transmis :

“Fără nici o exagerare săptămâna petrecută în România ne-a deschis inimile către o lume despre care ştiam foarte puţine lucruri până acum. Impresiile plăcute pe care ni le-au lăsat colegii români, care acum ne-au devenit prieteni, peisajele, vizitele culturale, istoria, muzica, dansurile, schimbările climatice şi topirea gheţarilor sunt doar câteva dintre amintitrile cu care ne-am întors acasă.

Din inimă vă spunem că ştim cât suflet aţi pus ca totul să facă această întâlnire să devină “fantastică” şi singurul lucru care mai rămâne de spus este : MULŢUMIM! “