Astăzi, 1 Decembrie 2019, orașul Titu a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii a 101 ani de la îndeplinirea idealului românesc – „întregirea teritoriilor românești și a tuturor românilor într-un singur Stat național”.
Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a adus un suflu nou tânărului stat, printr-un proces de reîntregire a tuturor instituțiilor statului, iar prin ideea unității naționale și a românismului, ocupa locul pe care-l merita între statele naționale europene.

Regretatul academician Florin Constantiniu spunea:
„…Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. ”

Astfel, autoritățile locale în frunte cu dl. primar Traian Niculae, dl. viceprimar Ovidiu Popescu, dl. Titus Corlățean – vicepreședinte al Senatului României, consilieri locali, cadre didactice, personalități culturale, părinți, bunici, ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița – Grupa Supraveghere și Intervenție Titu, ofițeri și cadre militare ale Forțelor Aeriene UM 01922 Boteni, ofițeri și agenți ai Poliției Române-Oraș Titu, copii și tineri, purtând drapelul național (albastru, galben și roșu), unul dintre trei identități naționale, au pornit într-un „Marș al Unirii”, pe o distanță de 3 km, însoțiți de Fanfara Asociației Culturale Chindia – coordonată de dl. Mihai Gabriel, cu plecare de la Primăria Orașului Titu către Casa de Cultură Titu Târg.

Ajunși în fața „Monumentului Eroilor” dedicat ostașilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, s-a ținut slujba Te Deum de către sfinții părinți ai Parohiei Titu Nou.
S-au adus alocuțiuni de către: dl. Traian Niculae primar al orașului Titu, unde, în cuvântarea sa, printre altele, se arăta: „ Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 este rezultatul luptelor îndelungate și al sacrificiului înaintașilor noștri pe care trebuie să-I cinstim așezându-I pe soclul recunoștinței și al nemuririi.”;
– Domnii profesori de istorie : Vlădescu Nicolae și Stoian Daniel;
– Domnul Titus Corlățean – vicepreședinte al Senatului României;
– Profesor Gabriela Chițu – consilier pe probleme de educație, cultură și sport la nivel de oraș;
– Domnul consilier local Vlad Oprea –președinte al Organizației PSD Titu;
– Domnul Ovidiu Popescu – viceprimar;

S-a adus un omagiu solemn eroilor, prin depunere de coroane din partea:
Primăriei Orașului Titu, Consiliului Local al Orașului Titu, Poliția Română-Oraș Titu, UM 01922 Boteni, Partidului Social Democrat-Organizația Titu, Partidului Național Liberal – Organizația Titu.
Activitatea dedicată „ Marii Uniri de la 1918”, s-a încheiat cu un spectacol realizat de copiii și tinerii din orașul Titu.

Grigorescu Nicoleta Liliana – bibliotecar responsabil