Astăzi, 1 Decembrie 2018, în cartea sfântă a orașului Titu s-au scris 100 de pagini de istorie, dedicate celor care în urmă cu un secol au dus la îndeplinirea idealului românesc.
Ziua de 1 Decembrie 1918 a intrat în istoria neamului nostru ca data realizării unității naționale. Prin adunările plebiscitare de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia se încheia însă o etapă a întregirii teritoriilor românești și a tuturor românilor într-un singur Stat național. Era începutul unui proces de reîntregire administrativă, politică, juridică, economică și culturală a ținuturilor românești, era începutul României Mari. Românismul și ideea unității naționale își găsiseră afirmarea în noul Stat, care își ocupa locul pe care-l merita între statele naționale europene. Trăinicia lui depindea de ceea ce urmau a face generațiile viitoare, continuând astfel opera generațiilor trecute, care luptaseră și înfăptuiseră România întregită.
Astfel, autoritățile locale în frunte cu domnul primar Traian Niculae, doamna viceprimar Mihaela Ciobanu, consilieri locali, cadre didactice, personalități culturale, părinți, bunici, ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița – Grupa Supraveghere și Intervenție Titu, ofițeri și cadre militare le Forțelor Aeriene UM 01922 Boteni, ofițeri și agenți ai Poliției Române-Oraș Titu, copii și tineri, purtând drapelul național (albastru, galben și roșu), unul dintre trei indentități naționale, au pornint într-un „Marș al Centenarului”, pe o distanță de 3 km, cu plecare de la Primăria Orașului Titu către Casa de Cultură Titu Târg.
Ajunși în fața Monumentului Eroilor dedicat ostașilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, s-a ținut sujba TEDEUM de către sfinții părinți ai Parohiei Titu Nou, s-au adus alocuțiuni de către domnul Traian Niculae primar al orașului Titu, unde în cuvântarea sa, printre altele, se arăta: „ Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 este rezultatul luptelor îndelungate și al sacrificiului înaintașilor noștri pe care trebuie să-i cinstim așezându-i pe soclul recunoștinței și al nemuriri.”,
și domnul Vlad Oprea președinte al Partidului Social Democrat – Organizația de Titu.
S-a adus un omagiu solemn eroilor prin depunere de coronae din partea
Primăriei Orașului Titu, Consiliului Local Titu, Poliția Română-Oraș Titu,
UM 01922 Boteni, Partidului Social Democratic-Organizația de Titu, Partidul Național Liberal –Organizația de Titu.
A urmat un spectacol realizat de copiii și tinerii din orașul Titu, activitatea dedicată Centenarului Marii Uniri încheindu-se cu prinderea într-o Horă a Unirii.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!