Administraţia de la Titu nu cedează gratuit teren pentru extinderea gropii de gunoi!

Consiliul Local Titu, întrunit în şedinţă extraordinară de lucru, vineri – 16 februarie 2018, a respins proiectul de hotărâre privind transmiterea către Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu titlu gratuit, a unei suprafeţe de 4,5 hectare situată în zona gropii de gunoi.

Votul nu a fost unanim. S-au exprimat pentru renunţarea la respectivul teren, în favoarea administraţiei judeţene, cei 4 aleşi PSD şi s-au abţinutcei 13 consilieri liberali, care au girat astfel demersurile primarului Traian Niculae de a nu înstrăina patrimoniul oraşului.

Edilul a anunţat, încă din toamna anului trecut, că nu va fi de acord cu un astfel de proiect, decât în situaţia în care va obţine pentru locuitori facilităţi la plata taxei de habitat, având în vedere că la Titu sunt depozitate gunoaiele colectate din 37 de localităţi din sudul judeţului. A mai cerut primarul Traian Niculae Consiliului Judeţean şi săplătească o taxă anuală pentru cele 4,5 hectare de teren, bani care să fie utilizaţi pentru întreţinerea drumurilor, întrucât sunt afectate de maşinile care transportă deşeurile menajere.

Şeful administraţiei de la Titu ne-a declaratcă nu va ceda, indiferent câte presiuni se vor face asupra dumnealui. Şi s-au făcut destule! A încercat să-l convingă să-şi schimbe abordarea chiar şi ministrul Graţiela Gavrilescu, de la mediu, aflată, săptămâna trecută, în vizită de lucru în judeţ. Patrimoniul oraşului trebuie să rămână al oraşului, spune Traian Niculae şi este susţinut de o largă majoritate de cetăţeni! Dacă vechea echipă aflată la conducerea Primăriei Titu a dat Consiliului Judeţean, în 2005, cu titlu gratuit, 7 hectare de teren în zona gropii de gunoi, nu înseamnă că şi acum trebuiesă se procedeze la fel, indiferent că se invocă riscul de a se pierde un proiect european de management integrat al deşeurilor!

Raţiunea edilului TraianNiculae este simplă. Oraşul Titu este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi îşi plăteşte cotizaţia, lafel ca toate celelalte localităţi din judeţ, cu toate că a avut şi un aport în natură, respectivcele 7 hectare de teren predate Consiliului Judeţeanîn 2005 pentru a se construi groapa de gunoi ecologică, unde se aduc acum aproximativ 180-200 tone de deşeuri zilnic. Având în vedere aceste aspecte şi faptul că depozitul de gunoi îi afectează doar pe locuitorii oraşului Titu, nu şi pe oamenii din celelalte localităţi membre ADI, este firesc ca acestora să li se acorde nişte facilităţi.

 

12669502_876196815827599_1255705165985511544_n„Nu suntem împotriva angajamentelor asumate de reprezentanţii Primăriei Titu la data constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, dar considerăm că, prinproiectul european iniţiat în anul 2004, nu putea fi prevăzută în niciun caz obligaţia oraşului Titu de a pune la dispoziţie, ulterior, tot cu titlu gratuit, alte suprafeţe de teren pentru extinderea rampei de gunoi actuale.

Sunt de acord ca proiectul de gestionare integrată a deşeurilor să meargă mai departe, dar trebuie să existe facilităţi pentru locuitorii din Titu. Nu scrie nicăieri că am obligaţia să le mai dau alte 4,5 hectare.

Pentru cele 7 hectare din 2005, li s-a aprobat un amplasament pe care nu l-au respectat. Nu au depăşit această suprafaţă de teren, dar au dus gunoaiele unde au vrut ei. Au ocupat un teren al Elsid şi unul al Primăriei. Dacă vor pierde proiectul european de gestionare integrată a deşeurilor, nu o vor face din vina mea, din vina Primăriei Titu, ci pentru că nu sunt în regulă. Au avut aprobat un amplasamnet şi au construit pe altul! Puteam aproba schimbul, dar nu gratuit.

Consiliul Judeţean trebuie să înţeleagă că nu comandă la Titu. Ca autoritate locală, trebuie să luăm toate măsurile legale şi necesare pentru binele oraşului Titu”, explică primarul Traian Niculae.

 

La şedinţa CL Titu, de vineri – 16 februarie 2018, au pledat pentru necesitatea transferării celor 4,5 hectare de teren învederea extinderii gropii de gunoi Marin Antonescu – administrator ADI Salubritate, Roxana Dumitru – director executiv Direcţia Juridică, Contencios, Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean şi Iulian Vişanu – arhitectul şef al judeţului.

 

Fiecare dintre părți și-a exprimat punctele de vedere, pe alocuri ședința a fost furtunoasă, dar, în final, proiectul a căzut la vot. Primarul Traian Niculae le-a solicitat reprezentanților CJD să scrie clar, pe hârtie, ce vor face la Titu.

 

„Trebuia să veniți la noi, la Primărie, să încheiați un protocol, să precizați că pentru noi se aduce instalația numărul… Că se face celula numărul doi. Nu mi-ați spus nimic.Mi-ați solicitat doar teren, 45.000 de metri pătrați. Orașul ăsta nu are nici oobligație în acest proiect. Ne spuneți exact ce vreți să faceți la Titu, nu veniți aici cupoveşti… Eu sunt reprezentantul legal al locuitorilor orașului Titu.Să puneți pe hârtie ce oferiți orașului Titu, nu aşa din gură, că vorbele trec. Scrisul rămâne”, a spus edilul Traian Niculae, încadrul ședinței Consiliului Local Titu din data de 16 februarie 2018.

 

La groapa de gunoi de la Aninoasa, întrucât administraţia locală nu mai deţine teren în proprietate, Consiliul Judeţean Dâmboviţ a cumpără pâmânt de la privaţi, la preţul pieţei, pentru a putea construi o nouă celulă ecologică de depozitare a gunoiului.

Sursa: www.incomod-media.ro

 

 

CL1 CL2

 

VIDEO :

 

Sursa foto-video:  http://www.dambovitanews.ro