24 ianuarie 1859 – moment istoric al înfăptuirii Unirii dintre Moldova și Țara Românească sub Alexandru Ioan Cuza.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza nu a realizat un simplu fapt al Unirii ci a reprezentat momentul de început al constituirii Statului modern român, cu o nouă structură politică și legislativă și cu noi valori sociale  și economice ce trebuiau promovate.

Așa cum s-a exprimat însuși domnitorul ales, ” o nouă eră ni s-a deschis”, Statul modern oferind un cadru nou de manifestare a energiilor naționale, în slujba progresului economic, social și cultural.

„ În numele actului național și măreț, prin care Adunarea Electivă din București a întrunit Coroanele Țării Românești și a Moldovei, declar că pe cât sunt de mândru a mă găsi înălțat pe Tronul Moldovei, pe atât sunt de mândru  de a vedea numele meu înscris în rândul domnilor Țării Românești. În ochii mei actul ce l-ați desăvârșit, domnilor deputați de peste Milcov, este triumful unui principiu mântuitor, ce trăiește cu tărie în inimile românilor – principiul frăției românești! Să trăiască Principatele Unite!

( 29 ianuarie, 1859, Din cuvântul lui Alexandru Ioan Cuzaîn fața delegației Adunării Elective din București, venită la Iași)

 

Cu această ocazie, astăzi 24 ianuarie 2018, la împlinirea a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: Moldova și Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la Casa de Cultură Titu, a avut loc o amplă manifestare culturală ce a avut ca temă: „ Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire – un pas important în modernizarea și reformarea tânărului stat român”,  cu implicarea tuturor instituțiilor :culturale, școlare, culte, jandarmi, armată, poliție, pompieri; consilieri locali, scriitori.

Mulțumim pe această cale tuturor participanților!

Bibliotecar Responsabil,

Grigorescu Nicoleta Liliana

DSC00121 DSC00125 DSC00126 DSC00128 DSC00129 DSC00130