În perioada 17 – 30 septembrie 2017, Uniunea Populară Germană pentru ingrijirea Morminteior de Război (VDK – Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.) organizează, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale din România, o tabără de lucru cu militari voluntari germani pentru îngrijirea Cimitirului de Onoare de la Sălcuţa din orasul Titu.

Amenajat în anii 1917 – 1918, Cimitirul de onoare de la Titu (Sălcuţa) este un monument unic pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Cimitirul a intrat în atenţia Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK – www.volksbund.de), care reprezintă statul german în aplicarea Acordului inter-guvernamental româno-german din 1996.

Continuand traditia inceputa in urma cu 18 ani in Romania, prezenta activitate de la Titu este prima de acest tip organizata in judetul Dambovita, avandu-se in vedere importanta regionala a Cimitirului de Onoare de la Salcuta, acesta fiind singurul cimitir german de centralizare din judet. Aici sunt inhumati cateva sute de militari apartinand armatelor beligerante, atat din Primul, cat si din Al Doilea Razboi Mondial.

Organizata in contextul Comemorarii Centenarului Primului Razboi Mondial, tabara de lucru romano-germana are ca scop sprijinirea eforturilor administratiei locale de reabilitare a necropolei militare de la Salcuta.

Domnul primar Traian Niculae a declarat astazi, la deschiderea taberei germane, ca saluta aceasta actiune de voluntariat a militarilor germani in orasul Titu si ca primaria Titu s-a ocupat si se va ocupa si pe viitor de intretinerea Cimitirului de Onoare de la Salcuta. De asemenea, dl. primar a adaugat ca o restaurare a cimitirului este necesara, avand in vedere vechimea de aproape 100 de ani a acestuia si importanta istorica pentru Romania si Germania a acestui monument. Actiunile de restaurare, care vor fi incepute acum de militarii germani, vor continua si anul viitor, cand se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri, in urma unui protocol dintre Uniunea Populara Germana pentru ingrijirea mormintelor de razboi (VDK) si Consiliul Local Titu, care va asigura finantarea necesara.

In incheiere dl. primar i-a multumit pentru initiativa reprezentantului VDK in Romania, dl. Cristian Scarlat si i-a asigurat pe toti de sprijinul primariei Titu pentru aceasta tabara de lucru romano- germana (logistica, unelte, utilaje, etc).

VIDEO :

FOTO:

IMG_7793 IMG_7775 IMG_7800 IMG_7805